
- מספר אלמנטים שהכבידו על השווקים קיבלו זריקת הרגעה – הפדרל ריזרב , הכלכלה ורווחי החברות
- הישיבה שערך הפדרל ריזרב השבוע גררה תגובה חיובית בשווקים.
- הסנטימנט השלילי מהחודשים האחרונים כמעט והתפוגג – למחשבים ואלגוריתמים אין רגשות, והם נלחמו על לקנות סחורה בשבועות האחרונים.
- עונת הדוחות ממשיכה בשיא העוצמה בעוד יומן המאקרו מצומצם בשבוע הקרוב.
- רווחי החברות עד כה לא מאשרים שהשוק סימן כניסה למיתון.
- תגובתיות יתר , קפיצה למסקנות וחוסר מידתיות הם מתקון בטוח לכישלון עבור משקיעים.
התמונה הטכנית בטווח הקצר והארוך השתפרה דרמטית מתחילת השנה ובמהלך חודש ינואר – בראייה של 90 ימים אחרונה, השוק עמד במקום (עם תנודות חריפות בין לבין גבוהן), ועל אף הירידות האגרסיביות בחודש דצמבר, חודש ינואר נסגר בעליה של מעל 7% במדד ה-S&P500 , חודש ינואר הטוב ביותר מזה 30 שנה. כמו כן, המדד כבר הספיק לטפס בקצב מסחרר כ-15% מאז השפל האחרון שסימן בסוף דצמבר של 2018, בעוד מדד הנאסדק (Nasdaq) ומדד הראסל (Russel 2000) הציגו עליות של כ-17% ו-18% בהתאמה.
( בתמונה : מבט תוך יומי לתנועת במדד ה-S&P500 בשבוע האחרון )
עונת הדוחות
אפל (AAPL) זינקה כ-7% לאחר שהציגה תוצאות שהתעלו על תחזית האנליסטים, כפי שתכנן ועיצב מנכ"ל החברה טים קוק בתחילת ינואר, אז המנכ"ל יצא בדיווח על כך שהחברה הולכת לספק תוצאות נמוכות יותר מהמתוכנן. בתגובה לכך המניה צנחה אך מאז הספיקה לתקן את כל הדרך חזרה והמשיכה מעלה לאחר הדוחות, מהן עולה שאפל עושה את המעבר לחברת שירותים ומציגה צמיחה עניינית בקשת השירותים שהיא מציע נכון להיום – בין היתר שירותי ענן , תשלומים, מוזיקה וסטרימינג. עוד הוסיף המנכ"ל הדיווח האחרון כי משתמשי אייפון נוטים להחזיק במכשירים שלהם לתקופה ארוכה יותר מבעבר. אם זאת, העובדה שחברת הוואווי נמצאת בבעיה גדולה בעקבות הדיווחים על כך שהחברה מבצעת ריגול דרך המכשירים שלה בעבור סין – אפל צפויה להתברג למקום השני ולהיות ספקית הסמארטפונים השנייה בעולם, אחרי סמסונג הראשונה, ומתוך הערכה שהבעיות סביב הוואווי, השניה עד כה, יגררו אותה כלפי מטה.
תנועות חזקות נוספות קיבלנו השבוע ממניית פייסבוק (FB) שדיווחה אף היא ועלה כ-11% והציגה נתון מרשים של כמיליארד וחצי משתמשים יומיים. מיקרוסופט (MSFT) הגיבה בירידות לדוחות האחרונים, זאת בעקבות התקררות בצמיחת שירותי הענן של החברה (אזורה).
אמזון (AMZN) עלתה כ-5% ביום המסחר לאחר ששחררה את דוחותיה הכספיים, הציגה צמיחה חזקה בשירותי הווב שלה (AWS) אך הודיעה על צפי לגידול בהשקעות שעלולות להשפיע על רווחי החברה בהמשך. כמו כן סמנכ"ל הכספים של חברה הציג קשיים רגולטוריים הקשורים לפעילות החברה במדינה.
מדווחות השבוע
את יומן המדווחות ממשיכות לאייש בשורות מלאות חברות מהטופ בעוד עונת הדוחות נמצאת בעיצומה. המדווחות הבולטות השבוע: ענקית האינטרנט אלפבט (GOOGL) , דיסני (DIS) , יצרנית משחקי המחשב אלקטרוניק ארטס (EA) , הרשתות החברתיות טוויטר (TWTR) וסנאפצ'ט (SNAP). בסקטור הבריאות יבלטו גיליאד (GILD) ואלי לילי (LLY) . בנוסף ידווחו השבוע יצרנית הרכב ג'נרל מוטורס (GM) ורשת האוכל המקסיקני צ'יפוטלי (CMG).
אתר Factset Research מספק עדכון שבועי על עונת הדוחות:
נכון להיום , כ-46% מהחברות במדד ה-S&P500 סיפקו את דוחותיהן לרבעון הרביעי של שנת 2018.
עד כה , 70% מאותן חברות הציגו רווח למניה (EPS) שהתעלה על ציפיות האנליסטים, כאשר 62% מהחברות הציגו הכנסות שגברו על תחזית האנליסטים.
הצמיחה המשוכללת של חברות המדד שדיווחו עד כה עומדת על 12.4%. אם נתון זה יישמר כפי שהוא עבור הרבעון , יהיה זה רבעון חמישי ברציפות שבו האינדקס מציג צמיחה דו ספרתית.
מכפיל הרווח העתידי (12 חודשים) של מדד ה-S&P500 עומד על 15.7 , נמוך מהממוצע ב-5 השנים האחרונות (16.4) אך גבוה מהממוצע ב-10 השנים האחרונות (14.6).
על אף הבאונס האדיר שחזינו בשוק במהלך החודש האחרון, נתוני הערכת השווי עדיין נמצאים נמוך ביחס ל-30 השנים האחרונות.
הגרף למטה (מקור : Bespoke) מציג את מכפיל הרווח העתידי (12 חודשים) של מדד ה-S&P500 ב-30 השנים האחרונות. בעוד הממוצע לאותה תקופה עומד על 18.76, ניתן לראות כי המחצית הראשונה של התקופה התאפיינה בשוויים גבוהים ביחס לממוצע בעוד 15 השנים האחרונות מתאפיינות מכפילים נמוכים מהממוצע.
סנטימנט מאירועי השבוע שחלף – הזירה הפוליטית , הפדרל ריזרב , ריבית ועקום התשואות
יום שישי האחרון פורסם נתון התעסוקה לחודש ינואר אשר התקבל במספרים חזקים שהפיגו מעט את החששות בנוגע להאטה פוטנציאלית בכלכלה.
ביום חמישי הציג נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ עמדה אופטימית בנוגע למלחמת הסחר בין שתי המעצמות הכלכליות וטען שהן עשויות "להגיע לעסקה הגדולה ביותר שנעשה אי פעם". במהלך אמצע פברואר יכול סבב נוסף של שיחות הסחר בעוד שני הצדדים מגיעים בגישה הדדית בעוד סין טענה כי בסבבי השיחות האחרונות ארה"ב ו-וושינגטון הציגו התקדמות משמעותית. כמו כן , סין הסכימה להגדיל את הרכישות של פולי סויה מארצות הברית.
ביום רביעי הפדרל ריזרב וג'רופ פאוול הדליקו מסיבה מאוחרת בוול סטריט ושלחו את מדד ה-S&P500 ומדד ה-Nasdaq לעליות של 1.6% ו- 2.2% בהתאמה באותו היום.
הבנק המרכזי הביע עמדה סבלנית יותר בנוגע להעלאת הריבית, כזו שתהיה תלויה יותר בנתוני מקרו שישקפו התאמה להעלאת ריבית נוספת. לגבי השביתה הממשלתית טען פאוול כי הצמיחה ש'אבדה' במהלך התקופה צפויה לחזור במהירות ברבעון השני במידה ולא תהיה שביתה נוספת. כמו כן, מהפגישה שערך הפד השבוע עולה כי מאזן הפד צפוי להישאר גבוה יותר מההערכות המוקדמות יותר.
אלו מכם שעדיין חוששים מהיפוך פוטנציאלי של עקום התשואות – ניתן להבחין כי הפער בין ריבית לשנתיים וריבית ל-10 שנים עדיין רחוק להיסגר או להתהפך (מקור : משרד האוצר של ארה"ב).
ה- AAII (איגוד אמריקאי למשקיעים אינדיווידואליים) עורך סקר שבועי בו משקיעים נשאלים שבוע אחרי שבוע את אותן שאלות והפך לאינדיקטור לבדיקת הסנטימנט של המשקיעים.
ניתן לראות כי התוצאה מאוזנת בין השורים לדובים לבין המשקיעים שעמדתם ניטרלית, עם זאת המשקיעים הבוחרים בעמדה ניטרלית גדל באופן משמעותי לרמה הגבוה ביותר מזה שישה חודשים. (מקור : AAII)
שווקים גלובליים
אירופה
- הבנק המרכזי של אירופה עומד בפני האטה בצמיחה (שכבר מורגשת במספר מגזרים) כשהוא עומד על סף סיום הליך ההקלה הכמותית של של 4 השנים האחרונות בעוד במהלך השנה האחרונה הוא צמצם באופן משמעותי את כמות הרכישות. סביר להניח שנראה את ה-ECB ממשיך בפעילות להרחבה מוניטרית אל מול פעולות צמצום כמו העלאת ריבית – ההתבטאויות האחרונות של הפד מחזקות עמדה זו.
- אחד הגורמים שמשפיעים באופן ניכר על הצמיחה ברחבי אירופה הוא תקנות זיהום האוויר החדשות שתפסו את סקטור הרכב האירופאי 'עם המכנסיים למטה' וגרמו לירידה חדה בתפוקת הרכבים שגררה מטה את התפוקה התעשייתית.
- גרמניה עצמה חתכה את תחזית הצמיחה שלה לשנה הקרובה מרמה של 1.8% לרמה של 1.0% בעוד איטליה נמצאת במיתון באופן רשמי לאחר שסיפקה נתון נוסף של תמ"ג שלילי – הכלכלה האיטלקית הצטמצמה בשיעור של 0.2% ברבעון הרביעי של 2018, ו-0.1% ברבעון שלפניו.
- צרפת לעומת זאת הציגה נתון תמ"ג מפתיע לכיוון החיובי – 0.3% מול צפי לצמיחה של 0.2% מרבעון לרבעון.
- נתון התמ"ג של ספרד הציג אמנם צמיחה של 0.7% אך זהו הנתון הנמוך ביותר מאז שנת 2014.
- בריטניה – הבריטים כנראה יודעים מה הם לא רוצים שיהיו השלכות הברקזיט, אך הם גם לא יודעים מה הם כן רוצים ונושא היפרדות בריטניה מהגוש עדיין כלוא בענן של חוסר וודאות. תאריך היציאה מתקרב ובמקביל ראש ממשלת בריטניה , תרזה מיי, ממשיכה לפעול להימנעות מה-Brexit ללא הסכם שישמר את כלכלת בריטניה.
- ההסכם שהתגבש נדחה ברוב בפרלמנט הבריטי לאחר חודשים ארוכים של ויכוחים, אך עם זאת ועל אף הטלטלה הפוליטית והצבעת אי האמון שהגיע אחריה, מיי שמרה על תפקידה וטענה כי היא מתכננת סבב שיחות נוסף עם מנהיגי האופוזיציה על התוכנית.
- ביום שלישי האחרון חברי הפרלמנט הבריטי הצביעו נגד הצעה לדחות את הברקזיט אל מעבר לסוף מרץ במטרה למנוע יציאה של בריטניה מהגוש ללא הסכם מסודר, כזה שבלעדיו עלולה בריטניה להתדרדר למיתון. זהו תרחיש קיצון והסבירות לקרותו נמוכה יחסית, מאחר וההנחה היא שאף אחד לא מעוניין ולא יאפשר לפעולה כזאת חסרת אחריות לקרות.
סין
בסין שחררו את מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור ובמגזר השירותים , שניהם התקבלו מעל התחזית.
מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור:
מדד מנהלי הרכש במגזר השירותים:
שווקים נוספים
רוב השווקים ברחבי העולם רמצאים על סף שוק דובי או כבר נמצאים בתוכו. עם זאת, השווקים בברזיל ובטורקיה שחוו טלטלה משמעותית במהלך 2018 כבר תיקנו באופן ניכר את הירידות וסיפקו ביצועים מרשימים ביותר מנקודת השפל.
נפט
נתון המלאים השבועי הציג תיסוף נמוך מהצפי ושלח את הנפט לעליות השבוע, בהמשך לתיקון במחירי הנפט.
את השבוע סגר הנפט WTI במחיר של , עליה של .
השבוע הקרוב
יומן מאקרו מדולל יחסית בעוד עונת הדוחות ממשיכה בשיא העוצמה גם בשבוע הקרוב.
אנו פותחים את חודש פברואר לאחר חמישה שבועות רצופים של עליות וכאשר אנו פוגשים את אזור ה-2700, אזור חשוב במדד ה-S&P500, לקראת קו התנגדות יורד ורמת התנגדות נוספת באזור ה-2800.
שווקים חזקים נוטים להישאר לאורך זמן תחת סימוני קניית יתר שמתקבלים מאינדיקטורים שונים. עם זאת, קיבלנו לפני שבועיים דשדוש קל בשווקים אשר הפיג לחץ טכני.
שוק ההנפקות חוזר לעלות על הסוס בשבוע הקרוב לאחר תקופה ארוכה והשבוע צפויות להנפיק את עצמן מספר חברות ביוטכנולוגיה.
סלקטיביות בבחירת מניות וסקטורים היא המפתח כרגע , בעוד תוצאות חזקות מכיוון הדוחות הפיננסים של החברות מתוגמלים היטב ע"י השוק כפי שצפינו בשבוע האחרון. המשחק הכי ישן בספר הוא הניסיונות החוזרים ונשנים לתזמן באופן מושלם את השוק תוך שכנוע עצמי שמשקיע יכול לשרוד לאורך זמן תוך ביצוע הניסיונות האלה – אשר רבים נכשלים בהם. ראיה והשקפה לטווח ארוך לא אמורה להיות מושפעת מרעשים וחששות של הטווח הקצר , אך זו בדיוק הנקודה בה משקיעים רבים מאבדים את עשתונותיהם ואת סבלנותם ומתחילים לבצע שינויים לא רציונליים בתיק ההשקעות.
בזמנים כמו אלה, הבנה ומומחיות בשווקים הפיננסיים הם קריטיים בשביל ההצלחה שלכם. לקביעת פגישת ייעוץ עם המומחים שלנו (בחינם!), אתם מוזמנים לפנות בטלפון: 03-9629627
גולד ניהול פיננסי
אין באמור בפוסט משום ייעוץ או שיווק השקעות ואין בו בכדי להיות תחליף לייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.