

בס”ד
סקירה לחודש אוגוסט 2019
סופו של “האפיק הסולידי”
הקדמה
- הראלי בשוק המניות ממשיך, בעוד הנתונים הכלכליים מעורבים.
- היומן הכלכלי השבועי עמוס וטעון אירועים חשובים. אולי מדובר בשבוע המהותי ביותר השנה מבחינת אירועים כלכליים.
- עונת הדוחות בעיצומה ודוחות נוספים ימשיכו להתגלגל לכיוונינו גם השבוע. עד כה, דוחות רווחי החברות מכים את הציפיות, אשר מותנו מבעוד מועד.
- נתון התמ”ג ברבעון השני של השנה בארה”ב עומד על 2.1%, מעל הצפי, אך משקף צמיחה נמוכה יותר מהצמיחה ברבעון הראשון של השנה.
- ב-31 ביולי, יום רביעי, תפורסם החלטת הריבית. נראה שהתגובה בשוק הולכת להיות מלווה בתנודתיות גבוהה – בעיקר מכיוון שהמצב המגולם בקרנות הפדרליות מתמחר סבירות גבוהה בה המשקיעים צופים לפחות הורדת ריבית של 0.25 נק’ בסיס.
- אנו משערים שלא תהיה העלאת ריבית השבוע. לטעמנו הפד יעדיף להשתמש בתחמושת בסוף השנה.
- עדיין אין התקדמות משמעותית בשיחות הסחר – ואין טעם להאמין כי הנושא ייפתר בטווח הקרוב.
נתונים כלכליים מובילים
התמ”ג ברבעון השני של השנה – צמיחה של 2.1%, עוד מאותו הדבר. צמיחה סולידית. במרכז הנתון המסקנה המרכזית – אנו בעידן מיוחד של צמיחה אטית, עקבית ויציבה. מבחינה גרפית\טכנית , ניתן להתחיל לזהות רצף של שפלים עולים בנתוני התמ”ג מרבעון לרבעון.
הכלכלה לא חמה מידי, ולא קרה מידי. וול-סטריט מטפסת על חומה של דאגות ממיתון שפשוט לא מגיע. בלקסיקון הרפואי קיימת מילה מקבילה למצב – היפוכונדריה.
הצמיחה הסולידית ברבעון השני של השנה, יחד עם העובדה כי הנתונים הכלכליים המובילים יתקבלו לאחר החלטת הריבית, ושאר נתונים כלכליים מעורבים מהחודש האחרון, מביאים אותנו להבנה כי הפדרל ריזרב לא יוריד את הריבית בשלב הזה וישמור את התחמושת לשלב מאוחר יותר. אם כך יהיה המצב, נראה שהתגובה בשוק הולכת להיות מלווה בתנודתיות גבוהה. בעיקר מכיוון שהמצב המגולם בקרנות הפדרליות מתמחר סבירות גבוהה בה המשקיעים צופים לפחות הורדת ריבית של 0.25 נק’ בסיס.
הנשיא טראמפ אמנם מעוניין בדולר חלש יותר, על מנת להציב את ארה”ב בעמדה תחרותית יותר בענייני סחר. רגל נוספת במלחמת הסחר.
עד כה קריאות זאב זאב נקראו בשלהי שנת 2019 , ממש בסיומו של התיקון – “עקום התשואות מתהפך!”. מאז, הוא מתייצב באזור ה-0.2, כך שעדיין קיים מרווח לפני שיתבצע היפוך במרווח התשואות של האג”חים האלה, שהוא המשמעותי ביותר לחיזוי של מיתון כלכלי.
מבט גלובלי
התחזית לצמיחה בתמ”ג הגלובלי חיובית באופן כללי, על פני מרבית האזורים הכלכליים בשטח הכדור. יחד עם זאת, הצמיחה הגלובלית צפויה להאט. נראה כי ציפיות הצמיחה בסין מרחיקות לכת ביחס למצב הנתון. באירופה, הצמיחה בתמ”ג צפויה להיות כמעט אפסית.
בריטניה מתכוננת ל”האלווין ברקזיט” . החלטה (סופית?) צפויה להתקבל בסוף אוקטובר. ה-31 באוקטובר עשוי להיזכר כיום היסטורי. למיטב הבנתנו, השוק תופס את היציאה של בריטניה מאירופה בצורה עקומה לחלוטין. נרחיב על כך בסקירה מיוחדת על אירופה אשר תשוחרר בשבועות הקרובים. כרגע עושה רושם שבריטניה מתכוונת לצאת מאירופה בכל מחיר – עם דיל , או בלי דיל. יציאה שלה מהאיחוד ללא עסקה עלול להוות את תחילתו של הסוף עבור האיחוד האירופי המתפורר.
ארה”ב ממשיכה לשמש כגן עדן עבור משקיעים זרים וזוכה לזרימת כספים חזקה אל תוך המדינה.
מאז סוף השנה שעברה ערך הדולר התחזק מול מטבעות זרים אחרים ובו בזמן מחירי האג”ח הממשלתי ארוכי הטווח עלו באופן משמעותי ודחקו את התשואות כלפי מטה. נראה כי המגמה הזאת לא תסתיים כל עוד נמשך חוסר הוודאות בנוגע לצמיחה הגלובלית ולשיחות הסחר. כמו כן, ניתן להבחין בפער עצום בין הביצועים של שוק המניות האמריקאי (S&P500) לשוק המניות האירופאי (50 הגדולות).
אינפלציה בקרדיט – זוהי הסיטואציה, או הסביבה הכלכלית אם תרצו, בה אנו נמצאים כרגע, ואליה השווקים מורגלים. סביבת הריבית האפסית והתכניות להקלות כמותיות הביאו את הבנקים המרכזיים למצב שבו הם חייבים לייצר אינפלציה – או שיגיעו למצב של חדלות פירעון.
בעוד מחירי האג”ח הממשלתי מטפסים ברחבי העולם חשוב לזכור – להחזיק בתיק ההשקעות אג”ח המספק תשואה שלילית, מסתיר בחובו פוטנציאל רווח נמוך הרבה יותר מאשר פוטנציאל ההפסד. כמו כן, עושה רושם כי לא נותר הרבה מרווח לאג”ח הממשלתי להמשיך לטפס לאורך זמן.
באירופה לצורך העניין, אג”ח ממשלת גרמניה ל-10 שנים ירד מתחת ל-0 ממש לאחרונה. זה אומר שהמשקיעים מעדיפים להפסיד “קצת” על הכסף שלהם, במקום לקחת סיכונים אחרים במגזר הציבורי, ולהפסיד יותר. אבל על הסיכונים באיחוד האירופי נרחיב בנפרד.
צירוף מקרים מעניין אשר שווה לעקוב אחריו הוא המצב באג”ח הממשלתי 50 שנה של שווייץ, שירד לאחרונה לתשואה שלילית. הסתכלות היסטורית על הגרף מראה כי מצב דומה קרה ביולי של 2016 , מאז התשואה הסתובבה, ובמקביל מדד המניות האמריקאי סיים דשדוש ארוך טווח לפני שיצא למהלך של סיום שנת 2016 ונמשך במהלך 2017. מאוד מזכיר את התמונה הטכנית של המדד היום, בשילוב המצב בתשואות אג”ח ממשלת שווייץ ל-50 שנה.

אג”ח ממשלת שווייץ ל-50 שנה
זהב
הזהב תופס תאוצה מתחילת השנה. ריי דליו, מייסד קרן הגידור ברידג’ווטר, שחרר פוסט לאחרונה והביע אמון בזהב לאור הציפיות להתערבות גדולה יותר של בנקים מרכזיים באמצעות פעולות מוניטריות. הדבר יביא לתשואות נמוכות באג”ח, ועשוי אף להשפיע על שווקי המניות. זהו תרחיש אפשרי אשר עשוי לגרום מתוך סדק של אמון הציבור במערכת המוניטרית – דבר שהביטקוין כבר התחיל לעשות.
מבחינה טכנית, לאחר שנים של תשואת חסר מול שוק המניות, היחס בין הביצועים של הזהב למדד האמריקאי מתחיל להתאזן, ואפילו לייצר תבנית טכנית של תחתית פוטנציאלית.

יחס הביצועים של הזהב מול ה-S&P500
עונת הדוחות
הדיווחים מתחילים להתקבל בקצב גבוה ותשומת הלב בהתאם. מעל 120 חברות S&P500 נתנו את דיווחיהן לעונה עד כה. והמספרים מדברים בעד עצמם.
70% מהמדווחות מכות את תחזית הרווח, בעוד קצת יותר ממחצית מהן מציגות נתוני מכירות גבוהים מהצפי. התרחישים כמובן הוכנו מראש והציפיות מותנו ע”י ראשי החברות עוד במהלך השנה, על מנת שיוכלו לעקוף אותן ביתר קלות בהמשך.
מרבית החברות נוטות לספק צפי הכנסות ורווחים לרבעון הבא ולהמשך השנה יחד עם הנתונים הפיננסיים הרבעוניים. עד כה, הנתונים נוטים קלות לכיוון השלילי – יותר חברות מורידות את הצפי להמשך השנה, מאשר החברות אשר מעלות את הצפי.

הפער בין חברות שמעלות את התחזית לחברות המורידות תחזית
לא מדובר בנתון שלילי יוצא דופן – אלא כמקור ליצירת הזדמנויות. מצד אחד, קיימת אפשרות כי מגמת הורדת הרף לצורך מעבר קליל ממשיכה. שנית, הדבר מאפשר לנו להתמקד בחברות הצפויות לספק תוצאות מוצלחות יותר. העלייה החזקה והרחבה בשוק המניות מצריכה בחירה קפדנית יותר של ‘ווינריות’ גדולות בהמשך. לראייה, השוק בשיאים החדשים, אבל הכוכבות של השנים האחרונות (מניות הפאנג)- מתקשות לייצר שיאים חדשים.
סנטימנט
בועה בשוק המניות? ובכן, על מנת שתתפתח בועה פיננסית, תנאים מסוימים חייבים להתגבש. היא חייבת להתפתח בתנאים של חוסר פחד , סנטימנט אופטימי מוגזם, והשתתפות רוויה בשווקים. ובכן – זהו ממש לא המצב בשוק המנות , אם כבר, המצב הזה מזכיר יותר אפיק אחר – האפיק האג”חי , אשר נחשב סולידי מטבעו, או לפחות היה נחשב ככזה במהלך העשורים האחרונים. ובכן , עושה רושם שהבועה נמצאת דווקא ב’ביטחון’. אג”ח ממשלת ארה”ב, ואזורים כלכליים אחרים כמו מדינות רבות באירופה, משקף תנאים של קניית יתר, גורם סיכון משמעותי.
כמו כן, העליות מתחילת השנה מתודלקות בסנטימנט אולי השלילי ביותר מאז המשבר הפיננסי – ממש טיפוס על חומה של דאגות. ניתן לראות זאת בפשטות בגרף המוגש מאת Bespoke ומתאר את זרימת הכספים בקרנות הנאמנות שנמצאת בשפל. זה אומר דבר פשוט , הכסף שיצא מהשוק בפאניקה של סוף שנת 2018, עדיין נמצא על הגדר.

זרימת כספים אל \ מחוץ לקרנות נאמנות
הגרף הבא מציג את היחס בין הביצועים של מניות צמיחה מול מניות ערך. ניתן לראות בשנים 2015 – 2016 היה קיים איזון בהעדפת המשקיעים בין שתי הפילוסופיות. מאז הפריצה והראלי שהתחיל עם פתיחת 2017, משקיעים נוטים להעדיף מניות צמיחה באופן משמעותי. בחודש יולי הגרף פרץ שיא תקופתי חדש. ניתן לראות באופן ברור כי בתקופות בהן השוק תיקן בחדות, היחס נטה לרדת – זאת מכיוון שמניות הצמיחה נוטות להיות תנודתיות יותר, ועל כן לתקן חזק יותר ביחס לתיקון של השוק.

צמיחה מול ערך – יחס עולה משקף ביצועי יתר לטובת מניות צמיחה
מבט טכני
בהמשך לתחזית הפרקטלית ששחררנו מוקדם יותר השנה, השוק טר את הקלפים. הוא הגיע לשיא כל הזמנים – והשלים את תהליך ההתרחבות שהתחיל עם התיקון החד בתחילת 2018. ע”ב שינוי ב-%, מאותה נקודה בשנת 2018 ועד היום, השוק סיפק תשואה של פחות מ-5%, אך במהלך התקופה נע בטווח תנועה רחב הרבה יותר של כ-20%. זאת המשמעות של פרקטל – תנועה רחבה במהלך תקופת זמן ארוכה אשר לא מובילה לשום מקום, בסופו של דבר.
וזה מביא אותי לנקודה הבאה – תיקונים בשוק. כל מנתח טכני צעיר בתחילת דרכו יודע שמחיר יכול לתקן ב-2 דרכים – באמצעות מחיר (ירידות מחיר) , או באמצעות זמן (דשדוש). הפרקטל האחרון סיפק לנו את שניהם – גם תיקון של כ-20% אשר קטלג את המהלך בסוף שנת 2019 בתור שוק דובי, אך גם כפרקטל ארוך טווח אשר נמשך כשנה וחצי ובמהלכו הידיים החלשות מאבדות את הקלפים לידיים החזקות שאוספות את הסחורה. המשמעות היא כי מרווח הנשימה הטכני של השוק מתרחב באופן משמעותי, כזה המפצה על המהלכים האגרסיביים כעשור מאז היציאה מהמשבר הפיננסי האחרון.
חיתוך שורי של אינדיקטור ה-MACD באינטרוול החודשי קרה רק מספר מועט של פעמים בעבר – כזה שלא ניתן להסתמך עליו בראיה סטטיסטית. ובכל זאת, מדובר בסימן שחזה ביצועים חיוביים משמעותיים בטווחים הבינוניים-ארוכים בכל פעם מחדש.
בנוסף יש לציין כי בטווח הקצר עושה רושם שיווצר קושי בזיהוי סימנים טכניים וניתוח טכני, זאת במידה והשוק יפרוץ ויגרר צעד אחר צעד כלפי מעלה בדומה לאירועי שנת 2017.
בטווח הבינוני, בהתייחסות למנועים הטכניים, הפונדמנטליים, הסנטימנט בשווקים – סבירות גבוה כי כל ירידה תיועל לתדלק ע”מ עלייה נוספת בהמשך. היחס בין הסיכוי לסיכון משתפר עבור האפיק המנייתי.
השבוע הקרוב
היומן הכלכלי השבועי עמוס וטעון אירועים חשובים, ואולי מדובר בשבוע המהותי ביותר השנה מבחינת אירועים כלכליים.
ב-31 ביולי, יום רביעי, תפורסם החלטת הריבית. נראה שהתגובה בשוק הולכת להיות מלווה בתנודתיות גבוהה – בעיקר מכיוון שהמצב המגולם בקרנות הפדרליות מתמחר סבירות גבוהה בה המשקיעים צופים לפחות הורדת ריבית של 0.25 נק’ בסיס.
ב-1 באוגוסט , יום חמישי , יפורסם מדד ISM במגזר הייצור אשר יספר על הסנטימנט בצד העסקן. עסקנים כאמור מתחלקים לשנים – יצרנים וספקי שירותים. מדובר במדד מוביל שנותן אינדיקציה חזקה לצמיחה הצפויה בארה”ב.
ב-2 באוגוסט, יום שישי הראשון של החודש , יפורסמו נתוני תעסוקה. כמו כן, יפורסם נתון סנטימנט הצרכן של אוניברסיטת מישיגן. מדובר באינדיקטור מוביל אשר מודד את האמון בכלכלה מצדו של הצרכן.
כמו כן, עונת הדוחות חיה ובועטת. במהלך השבוע נקבל מספר דיווחים מעניינים, הן של חברות ‘אולד סקול’ אך גם מחברות חדשות יותר בוול-סטריט.
לסיום
- אנו לא בפתיחתו של משבר או סופה של בועה בשוק המניות
- בעקבות התמונה בשוק האג”ח, לעומת נטרול של מספר גורמי סיכון בשוק המניות, אנו מאמינים כי בטווח הבינוני כספים יזרמו החוצה מהאפיק האג”חי לאפיק המנייתי ולסחורות. זאת בעקבות הריביות האפסיות באג”ח ארוכי הטווח.
- הבחנות ודעות לטווח הקצר נועדו על מנת לאפשר למשתתפים בשוק ההון להרגיש את המצב והסביבה הכלכלית הקיימת. הם אינם מיועדים לצורך קבלת החלטות אסטרטגיות בתיק ההשקעות.
גולד ניהול פיננסי
____________
האמור משמש למטרה עיונית בלבד. אין באמור משום ייעוץ או שיווק השקעות ומטרתו אינה להוות תחליף לייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
ניתוח זו נועד לשם מסירת מידע בלבד, ובשום אופן אין לראות בה כהצעה, חוות דעת, המלצה או ייעוץ/שיווק לרכישת ו/או החזקת ו/או מכירת ניירות ערך ו/או נכסים הפיננסיים המתוארים בה. הסקירה מתבססת על מידע פתוח אשר פורסם לציבור ואינו מתיימר להכיל את כל המידע הדרוש למשקיע פוטנציאלי ואינו מתיימר להוות ניתוח מלא של כל העובדות או הפרטים המופיעים בו. כותב הסקירה, דניאל כראדי בעל רישיון לניהול תיקי השקעות מס’ 13096.