

היסטוריית הפרקטלים (רצועות מתרחבות בהקשר של מסחר) בשווקים במאה השנה האחרונות יכולה לספר לנו לא מעט דברים חשובים על הדרך שבה דברים קורים בשוק ההון. אבל משום מה, כמעט אף אחד לא מדבר עליהם!
רגע, מה זה פרקטלים בכלל?
פְרַקטָל הוא צורה גאומטרית המורכבת מעותקים מוקטנים של עצמה. אם נבחן חלק של פרקטל תחת הגדלה, המראה אשר יתגלה יהיה זהה לצורת הפרקטל המקורי, וכך גם אם נבחן חלק מתוך החלק הזה, וכך הלאה ללא גבול ובכל רמת פירוט.
ניתן למצוא מבנים דמויי פרקטלים רבים בטבע כגון במבנה עורקיו של עלה, כרובית, כלי הדם בגוף, הריאות של יונקים, צורת קו חוף , צורת כפור או פתית שלג , בכולם ניתן לרדת לפרטים הקטנים ולהרגיש כאילו אנו מתבוננים עדיין בתמונה השלמה.
(דוגמאות לפרקטלים)
בהקשר של מסחר מדובר על תופעה של התנהגות מחירים אשר חוזרת על עצמה פעם אחר פעם במספר מסגרות זמן ותוך כדי במספר מסגרות זמן בו זמנית. התנהגות המחיר המאפיינת את הפרקטל היא התרחבות מחיר אשר מאופיינת כהתנהגות מחירים אגרסיבית אפשר כתוצאה מהן נפרצות \ נשברות רמות מחיר קיצוניות מתקופות קודמות.
בעקבות כך המניה (או כל מוצר פיננסי אחר אשר נסחר לפי מודל היצע וביקוש) מתחילה להיסחר בטווחי מחיר בהן לא נסחרה קודם והדבר גורם למשקיעים ולסוחרים לבצע פעולות (להיכנס ולצאת מעסקאות).
תהליך זה נקרא גם התגלות מחירים מאחר ובמהלך ההתרחבות מתגלים טווחי מחיר חדישים בהם המניה לא נסחרה לפני כן.
הפסיכולוגיה מאחורי הליך ההתרחבות היא פשוטה וניתן להסביר אותה באמצעות העובדה שגם הקונים וגם המוכרים היו מוכנים לקנות או למכור את המניה הן במחירים נמוכים והן במחירים גבוהים ביחס לתקופות המסחר הקודמות.
כתוצאה מהליך ההתרחבות הידיים החלשות פותחים פוזיציות לונג בנקודות פריצה ויוצאים בסטופ לוס בנקודות השבירה של ההתרחבות ופועלים בדיוק ההפך בשורט ובכך מפסידים כספים תוך שהם נכנסים אל השוק בתקופות של חמדנות ויוצאים ממנו בתקופות של פחד.
ספקולציות והערכות לגרימת הפרקטלים (המגיעים לידי ביטוי באמצעות תבנית של רצועה מתרחבת) אינן רלוונטיות מאחר והן מופיעות מתוך התרחשות טבעית והתנהגות שמקורה בטבע של בני האדם (אותם בני אדם שקונים ומוכרים בשוק ויוצרים את התבנית שבגרף). התנהגות זו חוזרת באופן מחזורי.
אם נבחן את מדד ה-S&P500 במאה השנים האחרונות (ראו גרף) ניתן לראות 3 פרקטלים מג'וריים (גדולים) שהתרחשו במהלך ההיסטוריה.
הראשון – מסוף שנות ה-30 ובמהלך שנות ה-40 בפרקטל שנמשך כ-13 שנים והשפל בו נמדד 61%. אחריו המשיך השוק לעליות של 470% במשך 19 שנים.השני – בשנות ה079, פרקטל שנמשך כ-11 שנים והשפל בו בירידה של 48%. לאחריו הגיע גל עליות של 1300% שנמשך כ-20 שנה.
השלישי – התחיל בשנות ה-2000 עם בועת הדוט קום והסתיים לאחר משבר הסאבפריים. נמשך כ-14 שנים וסימן שפל בירידה של 50%.
שימו לב שכרגע יצאנו מהפרקטל המאג'ורי האחרון בשנת 2014 וההיסטורייה מלמדת (לפי הפרקטלים הקודמים מהם יצאנו) שאנו עשויים לחזות בשנים ארוכות נוספות של עליות (19 ו20 שנה בפעמים הקודמות לפני שהחל פרקטל מאג'ורי חדש).
במבט על גרף המחיר של המדד משנת 2010 מתאר את התנהגות המחיר מאז היציאה מהפרקטל המאג'ורי האחרון בשנת 2013. שימו לב שמדובר בגרף המתאר יחידות זמן שונות ונפרש על תקופת זמן הרבה פחות ארוכה ועם זאת נראה כאילו אנו מסתכלים כמעט על אותו הגרף של המאה השנים האחרונות.
ניתן לראות שמשנת 2010 התרחשו 3 פרקטלים מינוריים בשווקים.
הראשון – בשנת 2011, נמשך כשנה וסימן שפל של 19%. אחריו השוק יצא לגל עליות של 56% אחוזים שנמשך 3.5 שנים.
השני – בשנת 2015/16 , גם הוא נמשך כשנה וסימן בשפל ירידה של 14%. אחריו יצאנו לגלן עליות של כמעט 40% אשר נמשך שנה וחצי.
השלישי והפרקטל המינורי האחרון התרחש ממש בשנת 2018.
לסיכום:
– פרקטלים מופיעים בטבע בדרכים ובצורות שונות
– על כן הם גם מופיעים בשוק ההון בגרף המחיר של מוצרים פיננסיים מאחר והמחיר מונע מרגשות אנושיים ומהתנהגותם הטבעית של בני האדם
-ההתנהגות הזו היא מחזורית
-אנו נמצאים במהלך גל עליות לאחר שיצאנו מפרקטל ראשי בשנת 2013.
-אנו נמצאים על סף יציאה מפרקטל משני ומינורי שהתחיל ב-2018 אשר עשוי להמשיך את גל העליות לאחר היציאה מהפרקטל הראשי.
___
הפוסט מיועד למטרות לימודיות בלבד ואין בו מלשמש כייעוץ השקעות ו\או תחליף לייעוץ השקעות המתאים לצרכיו של כל אדם ואדם.