
שולחן עגול עם בתי השקעות שמנהלים עד מיליארד וחצי שקל
לרגל פתיחת השנה החדשה, נפגשתי עם נציגים מבתי השקעות שלא מקבלים תמיד במה. בשוק של מיזוגים ורכישות, עם רגולציה מתעצמת, לחצים לתשואות, לקוחות, שיווק, ובסוף כל זה גם רווחים, החלטנו לתת במה לבתי השקעות שלא נמצאים כל הזמן בקדמת הבמה, לשמוע מהם איך מתנהלים בשוק שבו העלויות כל הזמן עולות, הרווחיות כל הזמן נשחק והתחרותיות כל הזמן גוברת.
נפגשנו עם בועז אילון מנכ”ל תטא1; ערן נוטע מנכ”ל אלפא פלטינום; בועז צליח מנכ”ל טופ אלפא, ארז זלצמן מנכ”ל KZI ואמיר אדיבי מנכ”ל בית ההשקעות גולד.
מה משאיר אתכם בשוק? כל היום שומעים על מיזוגים ורכישות, רק לאחרונה הדר-דולב נמכרו לסיגמא, כלל פיננסים נמכרו להראל, כל חודש מישהו נעלם?
אמיר אדיבי, גולד:“מה שמשאיר אותנו בשוק זה האמונה בדרך, העשייה והלקוחות, שמספרם עולה מחודש לחודש. כשהייתי בוועד המנהל שייצג את בתי ההשקעות הקטנים (מתחת ל-1 מיליארד ש’ ניהול), היינו למעלה מ-200 חברות והיום מיוצגים רק כ-100, מה שאומר היעלמות מאסיבית של בתי השקעות. אם המגמה תמשך, הזירה תישאר למספר מצומצם של חברות גדולות ובכך ייפגעו לקוחות הקצה. להערכתנו חברות שיצליחו לעבור את התקופה המאתגרת ולשרוד, ירוויחו בגדול וזו מ-2 סיבות: סיבה ראשונה היא שבסופו של דבר “ייפול האסימון” והרגולטור ושאר מקבלי ההחלטות יבינו שהצרכן, עליו הם מנסים להגן תוך שימוש “בחומות רגולציה”, נפגע כתוצאה מהמצב ולכן מתישהו יתחיל תהליך של הקלה רגולטורית משמעותית, שבאופן טבעי ייטיב עם השורדים. סיבה שנייה היא כלכלית עסקית – הצורך בלהיות מנוהל בבית השקעות קטן ואקסקלוסיבי תמיד היה ותמיד יהיה, ולכן אותם “שורדים” יוכלו על ציר הזמן להגדיל מהותית את נתח הניהול שלהם. כל זאת כאמור בתנאי שלא יוותרו ויעברו את התקופה הקשה הזו. בשורה תחתונה – היעלמותן של חברות ניהול קטנות אומנם מדאיגה מצד אחד אך בהחלט יוצרת הזדמנויות”.
בועז אילון, תטא1:“אמונה ביכולות שלנו ובתועלת למשקיעים”.
בועז צליח, טופ אלפא: “המהפכה החברתית של השנים האחרונות שהחלה עם המאבק על מחירי הקוטג’ לימדה אותנו שהציבור לא נשאר אדיש למשוואת העלות/תועלת, אנחנו מזהים תחושות עזות אצל הלקוחות שדורשים לקבל ערך מוסף משמעותי עבור ניהול כספם.
לנו יש משאבים מקצועיים רבים, הודות להשתייכותה לקבוצת טופ אלפא קפיטל שמתמחה בנושאים רבים ומגוונים בשוק ההון. הדבר מאפשר לנו להציע ללקוחותינו ערך מוסף בניהול השקעותיהם”.
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“אנחנו מאמינים בדרך של לתת יחס אישי. פתיחות לשינויים במהלך הניהול ומתן דגש על אפיון צרכים פרטני ומעמיק כדי להעניק לכל לקוח את המוצר המתאים לו ביותר. בנוסף, אחנו נותנים מענה גם ללקוחות שלרשותם מעל 50 אלף שקל נזילים, המחפשים שייזמו מולם באופן תדיר ויעקבו אחר הנכסים שלהם באופן שוטף. תיקי השקעות של לקוחות רבים, שמנוהלים בבתי השקעות גדולים, עד סכום של כחצי מליון שקל, מורכבים בעיקר מקרנות נאמנות. כלומר רוב הלקוחות נמצאים באותו תמהיל ללא התאמה לצרכיו ואופיו של כל לקוח וסה”כ ממוצע העמלות גבוה ומשתנה בהתאם לצרכיו של מנהלי התיקים. ‘קופסא שחורה יקרה” ברוב המקרים’.
ארז זלצמן, KZI:“אנחנו פועלים עבור משקיעים בדרך של השקעות ערך ומאמינים שאנו לקראת צמיחה בשוק לטווח של כ-10 שנים. צמיחה שנובעת משינויים מבניים בכלכלות והתייעלות החברות בעקבות המשבר האחרון. להערכתנו, יש כאן הזדמנות אדירה להפיק ערך רב. אנחנו כמובן לא מתחייבים להשיג תשואה כלשהיא”.
האם אתם בוחנים אפשרות מיזוג. אתם על המדף, או אולי מחפשים להתרחב?בועז צליח, טופ אלפא:“כל אפשרות של גידול – פנימי, מיזוג או רכישה של בית השקעות אחר עומדות על הפרק מבחינתנו, תוך שמירה ברורה על האינטרסים שלנו, שהם – השארת השליטה אצלנו, קביעת מדיניות ההשקעה במוצרי ההשקעה השונים על ידי אנשי טופ אלפא”.
בועז אילון, תטא1:“אצלנו אין משהו קונקרטי”.
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“אנו לא בוחנים אפשרות של מיזוג, אלא מחפשים להתרחב ולהיות גוף מוביל במשק הישראלי. בשנתיים האחרונות רכשנו שתי בתי השקעות ונמשיך לבדוק חברות שעל המדף. מי שיעמוד בקריטריונים אותם אנחנו מציבים, נצרף לאלפא פלטינום. במקביל הקמנו בימים אלו ממש חברה לניהול קרנות נאמנות, השקנו 17 קרנות נאמנות ובעתיד נצא עם מספר קרנות נוספות”.
ארז זלצמן, KZI:“אנו מחפשים להתרחב והתחלנו בתהליך גיוס כוח אדם של אנשים איכותיים מאוד ועתירי ידע וניסיון בשוק ההון על מנת להגשים את שאיפותינו ולהגדיל משמעותית את נתח השוק שלנו בעשור הקרוב”.
אמיר אדיבי, גולד:“אנחנו בוחנים אפשרות להתרחב תוך רכישה בתמהילים שונים ובדרכים שונות. הפחד הגדול מהרגולציה, התחרות ושולי הרווח הקטנים, הביאו להיצע גדול של חברות למכירה וחברות על המדף והתוצאה של התהליך היא ירידת ערך משמעותית בשווי החברות הנמכרות. אם לאחר וועדת בכר (בעידן פריזמה) רכשו חברות לפי 4%-5% על הכסף המנוהל, הרי שהיום קונים בין 1% ל-1.5% בקירוב. תמחיר שלדעתי אינו מוצדק, קל וחומר אם הרוכש כבר ערוך מבחינת תשתית, צוות ושאר העלויות ולרוב ההכנסות מהתיק הנרכש יורדות ישר “לשורה התחתונה”. אנחנו עצמנו ‘לא על המדף’, ממש לא”.
איך משווקים בית השקעות קטן?
בועז אילון, תטא1:“אנחנו מציגים את היתרונות לקוטן, ואת אופי הפעילות השונה והדינאמי שלנו”.
בועז צליח, טופ אלפא:“כפי שציינתי, הייחודיות שלנו היא בשילוב בין המשאבים המקצועיים הרבים העומדים לרשותנו, בדומה לבית השקעות בינוני-גדול, ובין הגמישות והזריזות של בית השקעות קטן. לכן אנחנו מוצאים אוזן קשבת אצל הלקוח שמחפש את המיטב עבור ניהול כספו. מניסיון שלנו ברגע שהלקוח הבין את האיכויות שלך הדרך לסגירת העסקה עם הלקוח מאוד קצרה”.
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“לבית השקעות קטן יתרונות רבים על בתי ההשקעות הגדולים. את הגדולים אפשר להשוות ל”פיל בחנות חרסינה”, מבחינת יכולת התמרון שלהם בשוק, הן ברמת ביצוע פעולות בתיקים והן ביכולת להתאים לכל לקוח את התמהיל האישי שלו. האסטרטגיה הראשית שלנו היא להעניק לכל לקוח את היחס האישי לו הוא זקוק לכל אורך הדרך. בניגוד לבתי ההשקעות הגדולים, לכל לקוח יש מנהל תיקים בעל וותק של שנים במערכת הבנקאית והפרטית שמלווה אותו אישית. הדרך חשובה היום לא פחות מאופן ניהול התיקים. בשוק ההון אמוציות הן חלק בלתי נפרד מהשקעות, לכן החלק שלנו בתהליך הוא להוביל את לקוח שמקבל החלטות רוב הזמן מתוך מניעים אמוציונאלים, (מחקרו של דניאל כהנמן), לקבלת החלטות כלכליות ראציונליות”.
ארז זלצמן, KZI:“אנחנו שואפים להפיקפקת ערך אמיתי ללקוח על פני זמן זה השיווק הכי טוב שיש. לקוחות מרוצים מגדילים את השקעותיהם ונוטים לשתף את הקרובים להם בהצלחה”.
אמיר אדיבי, גולד:“בית השקעות קטן משווקים ע”י עבודה קשה ברכישת אמון המשקיעים, מתן שירות, זמינות והשתדלות טוטאלית. חלק ניכר משיווק “בוטיק השקעות” הוא מפה לאוזן וחבר מביא חבר. ברגע שהשירות, הזמינות וכמובן התוצאות, קל יותר להרחיב את המעגל ולהגיע לקהל רחב יותר. בנוסף יש שיתופי פעולה עם סוכני ביטוח, דרך נוספת היא טלמרקטינג יזום, הרצאות וכנסים ואם אפשר, חשיפה למדיה ופרסום יעיל ואפקטיבי”.
איך מגיעים למערכות הדירוג של הבנקים? בועז צליח, טופ אלפא:“אנחנו סומכים על הבנקים שהם עושים עבודתם בצורה נאמנה ואובייקטיבית”.
בועז אילון, תטא1:“אנחנו כמעט ולא מגיעים למערכות אלו”.
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“באלפה שמים דגש רמת סיכון נמוכה בכל תמהיל השקעה (אג”ח או מנייתי) על ידי הקטנת סטיות התקן באפיקים המנוהלים. המטרה היא השגת תשואה מעל מדד היחס בסטיית תקן כמה שיותר נמוכה ע”י פיזור גבוה של הנכסים המנוהלים והחזקה נמוכה מאוד אם בכלל של נכסים בעלי תנודתיות גבוה. אנחנו מאמינים בשקיפות מלאה ושיתוף פעולה אישי מול הבנק לגבי כל שאלה הן לגבי הרכב הקרן או תיק ההשקעות ושיקול דעתו המקצועי של מנהל הקרן בכל זמן נתון”.
ארז זלצמן, KZI:“אנחנו מאמינים שמערכות הדירוג של הבנקים עושות עבודה נפלאה. האתגר הגדול הוא איך להעלות את סיכוי הלקוח להרוויח כסף מאותן מערכות דירוג. בבסיס האתגר עומד המצב הקיים היום. מרבית מנהלי הקרנות מנפיקים מספר קרנות נאמנות בכל קטגוריה. ברוב המקרים, לכל קרן באותה קטגוריה דירוג אחר בבנק ובכל שנה למנהלי הקרנות ישנן קרנות מוצלחות יותר ומוצלחות פחות בכל קטגוריה, מה שלדעתנו מקשה על יועץ ההשקעות להעריך את יכולת הנבת התוצאות של מנהל הקרן לאורך זמן. אנחנו מנהלי השקעות חיצוניים, של 3 קרנות נאמנות בניהול מודלים קרנות נאמנות, כאשר כל אחת מאותן 3 קרנות נכללת בקטגוריה שונה, מה שמאפשר ליועץ לבחון ביתר קלות את הקרנות האלו בזכות העובדה שהקרן מהווה 100% מתוך הנכסים שאנו משמשים כמנהלים חיצונים שלהם באותה קטגוריה. להערכתינו, זו האינדיקציה הטובה ביותר לגבי היכולות שלנו להניב תוצאות לאורך זמן”.
אמיר אדיבי, גולד:“ההגעה למערכות הדירוג של הבנקים קשה לבתי השקעות קטנים. מניסיוני בעבר, בשנה הראשונה אין בכלל אפשרות להיכנס למערכת הדירוג שלהם, אבל גם לאחר שנה, גם אם נתוני הקרן בכל פרמטר טובים, יש לתזכר את היועצים ולהאיר את תשומת ליבם אליך ולקרנות שלך. בשורה תחתונה אין תחליף לניהול איכותי שמביא לתוצאות טובות ובולטות בצורה עקבית”.
מה היתרון שלכם כבית השקעות קטן – ללקוח, ליועץ?
בועז צליח, טופ אלפא:“כבית השקעות קטן אנו מעניקים ללקוחותינו יחס אישי שבא לידי ביטוי במתן שירות ללקוח אדיב מקצועי ומחבק, וכן ניהול השקעות ברמה פרטנית ע”פ צרכיו הפרטניים של הלקוח.
בבית ההשקעות שלנו ניהול ההשקעות והאנליזה מבוצעים ע”י בעלי החברה, מטבע הדברים לבעלי החברה הזדהות טוטאלית עם החברה היות והצלחתה הינה הצלחתם האישית והם אינם עוברים מבית השקעות האחד לשני כמו שנוהגים לעשות מנהלי השקעות שכירים שלא מחוייבים באותו אופן להשארות ארוכת טווח בחברה”.
בועז אילון, תטא1:“אנחנו מייצרים אלפא חיובית לאורך זמן בקבלת החלטות וניהול סיכון”
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“כבית השקעות קטן בולטת היכולת למתן יחס אישי עבור כל לקוח, ליווי אישי של מנהל תיקים וותיק ומקצועי לכל אורך הדרך. גמישות בניהול התיק ופתיחות לשינויים במהלך הניהול. ניידות, יכולת לבצע שינויים בתיק המנוהל במיידי”.
ארז זלצמן, KZI:“יש לנו כמה עקרונות מנחים:
חשיבה מחוץ לעדר. אנחנו לא מאמינים ב”נביאים” שיכולים לחזות בכל רגע נתון את כיוון השוק בטווח הקצר. כשנוצר קושי מסוים בשווקים, הוא הופך עבורנו לכלי עזר בכך שנותן לנו מספר רב של עסקים, אשר להערכתנו, נמצאים בתמחור אטרקטיבי, שמהם אנו בוחרים באופן סלקטיבי את העסקים המועדפים עלינו להשקעה, וזאת בניגוד להשקעות הנעשות במסלול של “עדר”.שקיפות. אנחנו מעמידים את הלקוח במרכז, ונמנעים מלעסוק בפעילות שיוצרת ניגודי עניינים.כל קרן נכללת בקטגוריה שונה. היתרון המקצועי טמון בפשטות. אנחנו משמשים מנהלי השקעות חיצוניים של 3 קרנות נאמנות בניהול מודלים קרנות נאמנות, כך שקל למשקיעים וליועצים לעקוב אחר הביצועים של אותן 3 קרנות בלבד. אמנם מדובר בסיכון גדול שכן במצב זה אין עלה תאנה להסתתר מאחוריו, אבל זה גם התמריץ הגבוה ביותר להצטיין וליישם את כל מה שאנחנו מאמינים בו.”
אמיר אדיבי, גולד:“היתרון שלנו כבית השקעות קטן בא לידי ביטוי במספר תחומים – מתן שירות ויחס אישי לכל לקוח ולקוח, יכולת לזמינות גבוהה, יכולת תגובה מהירה למצבי שוק משתנים והתאמה מהירה לצרכי הלקוח כתוצאה משינויים בהעדפותיו/רצונותיו. מאחר ובית ההשקעות מנהל כספים נזילים בלבד ומאחר ויש קשר שוטף עם סוכני ביטוח וסוכנים פנסיוניים אשר “עברו סינון” על ידינו, יצרנו הפרדה מוחלטת בין אפיקי ההשקעה השונים של לקוחותינו. לקוח שצריך מענה גם לכסף הנזיל וגם לאפיקים הפנסיוניים, מקבל למעשה הפרדה מוחלטת בין היד שמנהלת את הכסף הנזיל (שזה בית ההשקעות GOLD) לבין היד שמנהלת את שאר כספיו, בהתאם להמלצת הסוכן ביטוח/פנסיוני. התוצאה של כל אלה הינה שאין פתח לניגודי עניינים וברוב המוחלט של המקרים מקבל הלקוח אופטימיזציה של ניהול כספו וצרכיו”.
איך אתם מתמודדים עם רגולציה, כל הזמן שומעים שהרגולציה מקשה בעיקר על הקטנים, איך זה מתבטא, ואיך מתמודדים?
ארז זלצמן, KZI:“המעמסה הרגולטורית גורמת לכך שהיכולת שלך כמנהל תיקי השקעות לעקוב אחר ההתפתחויות ברגולציה ולהטמיעם הלכה למעשה בחברה הופכת להיות כמעט בלתי אפשרית. כדי להתמודד עם הרגולציה אני עובד עם חברה חיצונית שמסייעת להוריד לקרקע את ההוראות ומנחה את העובדים כיצד ליישמם בפועל. אמנם שום דבר לא מספק 100% הגנה אבל אני ישן טוב יותר בלילה”.
בועז צליח, טופ אלפא:“וורן באפט אמר משפט מאוד חכם – ‘סיכון זה שאתה לא יודע מה אתה עושה’. בסופו של דבר רגולציה תורמת לענף. הלקוחות מרגישים יותר בטוחים לשים את כספם בבתי השקעות כשהם יודעים שיש מי ששומר עליהם, בתי השקעות שלא עומדים בעול הרגולציה ולא עומדים בכללים נסגרים וזה לדעתי יתרון בכך שהשוק הופך לקטן יותר אך הרבה יותר איכותי ובטוח. אנחנו מסתכלים על חצי הכוס המלאה שבסופו של דבר משרתת אותנו בצורה מיטבית”.
בועז אילון, תטא1:“אנחנו נאלצים לפשט תהליכים, ובלי ברירה עושים מה שדרוש”.
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“הדרישות החדשות של הרגולטורים באות לידי ביטוי בדיווחים נרחבים ללקוחות, ביקורות מתישות, העלאת האגרות, הגדלת דרישות ההון וכדומה. זה הוביל לכך שב-2006 פעלו בתחום 205 חברות. מאז יורד המספר בעקביות משנה לשנה. במאי 2012 המספר הגיע ל-136 חברות בלבד. הפתרון הוא הפעלת מעגלי פיקוח ובקרה נרחבים הכוללים: קצין ציות ומערך ביקורת פנים”.
אמיר אדיבי, גולד:“ההתמודדות שלנו עם הרגולציה באה לידי ביטוי בהטמעה שוטפת של דרישות ונהלים, ישבות תכופות ומודעות גבוהה לנושא. ישנו “קצין ציות” ויש יועץ רגולציה חיצוני. אכן,הרגולציה מקשה ושואבת לא מעט זמן, אבל מרגע שהדברים נכנסים לערוץ זורם של עשייה עם דגשים ברורים, זה מקל במעט על העבודה. אנחנו רוצים להאמין שהרגולציה הגוברת נועדה להגן על הלקוח ולכן אנחנו רואים עין בעין את הצורך החשוב הזה. אין ספק שהנושא שואב הרבה יתר זמן מבעבר ולכן בית השקעות חייב להגיע “למאסה קריטית” מסוימת של ניהול פאסיבי על מנת שיוכל לעמוד בהוצאות הכרוכות בדרישות הרגולציה.
ככלל, הייתי אומר שקיימת תחושה בקרב מנהלי ההשקעות שהמקצוע הפך לפחות מבוקש, פחות רווחי ואף מסוכן, מאחר ועבירה, אפילו קלה וטכנית, עלולה למוטט בית השקעות קטן כתוצאה מקנסות ועיצומים לא קלים. אולי זו הסיבה שבתי ההשקעות הגדולים (גם אם לא יודו בכך) שמחים על כך ש”הקטנים” הולכים ונעלמים כי ברוב המקרים, הכספים שנוהלו על ידי אותו בית השקעות שנסגר/מוזג/נעלם, מגיעים אליהם. חייבים להחזיר את “היוקרה” למקצוע המכובד שנקרא ניהול תיקי השקעות וחייבים להעביר מסר ברור שהרגולציה הגוברת אינה בגלל שמנהלי ההשקעות ‘אשמים עד שלא הוכח אחרת’. חייבים לעזור לשמר ולשמור על בתי ההשקעות הקטנים על מנת ‘ששכרם (של כולם) לא ייצא בהפסדם’”.
האם ההקלות הרגולטוריות בתוכנית הרב-שנתית של הרשות יכולות לעזור?
ערן נוטע, אלפא פלטינום:“אנחנו מאמינים שהקטנת הלחץ הרגולטורי יוכל להפחית את עלויות התפעול העצומות שגופים צרכים להוציא נכון להיום. אם אותם משאבים יופנו לשיפור השירות שיקבל הלקוח ולמערכות תומכות החלטות זה יבוא גם לידי ביטוי בטיב השירות ובמוצר שיקבל הלקוח”.
ארז זלצמן, KZI:“באופן כללי, טוב לדעת שהרשות מודעת לחסרונות של ריבוי הוראות רגולציה בתחום. זה נותן רוח גבית ואני מקווה שזה ימשך. לגבי הקלות ספציפיות, נושא עדכון הצרכים נותן מענה טוב יותר וכך גם צמצום חובות תיעוד שיחות הייעוץ ושליחתם ללקוח. כמו שציינתי קודם, אשמח לראות כיצד הוראות שהן טכניות ינוסחו מחדש להוראות של עקרון ומהות”.
בועז צליח, טופ אלפא:“מידתיות זה דבר מהותי בחיים, אנו לא רוצים ולא יכולים לקבוע מה המידה הרצויה”.
בועז אילון, תטא1:“מבחינתי התרומה של ההקלות לא ברורה עדיין”.
אמיר אדיבי, גולד:“ההקלות הרגולטוריות בתוכנית הרב שנתית מבורכות ויכולות לעזור בתנאי שייצאו לפועל מהר ככל שאפשר מבלי שייתקלו בסחבת בערוצים הרלבנטיים.
איזה שינוי רגולטורי הייתם רוצים לראות, שאם היה קורה היה מקל עליכם מאוד?
בועז צליח, טופ אלפא:“היינו שמחים לראות הסדרה של מסחר בהלוואות בנקאיות, בדומה למצב בארה”ב וכן איגוח של הלוואות שונות בפרט והרחבה של מוצרי ההשקעה הפוטנציאליים בשוק ההון הישראלי בכלל. באופן זה, נוכל להרחיב, את מגוון ההזדמנויות בעבור לקוחותינו.”
בועז אילון, תטא1:“כבר אין כזה כי לאחר עבודה על הסתגלות והטעמה, הפעילות בשוטף לא מסובכת ולא מכבידה הרבה”.
אמיר אדיבי, גולד:“השינוי הדחוף ביותר שאותו היינו רוצים לראות הוא הצורך ‘באפיון לקוח’ אחת לשנה. בשונה מארה”ב לדוגמא, שם עובר הלקוח אפיון פשוט יחסית, שנשלח אליו בדואר/מייל אחת ל-3 שנים. אנו נאלצים לאפיין כל שנה. בית השקעות קטן שמנהל נניח כ-500 לקוחות צריך בממוצע לעשות 2 אפיונים ביום. מה שאומר,להשיג את הלקוח, לוודא רמת קשב, לוודא ששאלות האפיון מונחות מולו, להשיג את הלקוח/ות בזמן נוח, להקליט את השיחה, לתעד, וכל זאת בזמן שצוות בית ההשקעות לרוב מצומצם ובכל זאת, יש כספי לקוחות לנהל…”
תחזית קצרה ל-2013 – מניות, אג”ח בארץ
בועז צליח, טופ אלפא:“מנסיון רב שנים בתחום אנחנו סבורים שהיכולת לחזות שוק היא נמוכה ולכן עיקר ההתעסקות שלנו היא בלאתר הזדמנויות בתחומי המיקרו ברמת הניירות ולא ברמת המאקרו.
יחד עם זאת שאלת כבר, אז אני יענה שאם מסתכלים על מכפילי הרווח של החברות, בעיקר בארה”ב, ניתן ללמוד מכך שמחירי המניות לא יקרים ובהחלט יש מקום לעליות מדודות בשווקי המניות בארץ ובעולם. כמובן שאי אפשר להוציא מכלל אפשרות של תנודות חדות במהלך השנה לאור משברים מקומיים שעשויים להגיע בעיקר מכיוונה של אירופה. לגבי שוק האגח: באגח הממשלתי – חוסר הוודאות בעולם עדיין לא התפוגג ולכן, אנו נמשיך לראות סביבת ריבית נמוכה עם אופציה להורדת ריבית מדודה, דבר שיתמוך קלות באגחים הבינוניים”.
בועז אילון, תטא1:“אני חיובי מאוד לגבי שוק המניות, לדעתי זו תהיה השנה הטובה האחרונה לפני המפולת הבאה. לגבי אג”ח ממשלתי דעתי שמדובר בשוק חלש. לגבי הקונצרני אני חיובי”.
ארז זלצמן, KZI:“אנחנו מאמינים שכמו בכל מחזור כלכלי אנו נמצאים כרגע באזור בו הפחד גורם להתבצרות באפיקים המניבים תשואה נמוכה ומתומחרים ביתר ומונע ניצול הזדמנויות השקעה בעסקים מעולים המניבים תשואה גבוהה ומתומחרים בחסר, אנחנו בוחרים לנסות לנצל את ההזדמנויות.
מניות – מבחינת מיקום העסקים אותם אנו רוכשים אנו מעדיפים לתת משקל גבוה למניות בארה”ב לאחר שעברה שינויים מבניים כואבים, עסקים חלשים נסגרו ונעלמו, מאזני החברות נוקו ובעסקים רבים נבחרו הנהלות שמרניות מבעבר, כל זאת, להערכתנו, במקביל לתמחורי חסר רציניים בעסקים מובחרים כגון AIG, גנרל מוטורס, USG. במקביל אנחנו מעריכים שהכלכלה הישראלית תחלש באופן יחסי הן ברמת המדינה, בשל הגדלת גירעונות, והן מצד העסקים, בעיקר כאלו שמייצאים, שהתחרותיות שלהם נפגמת מהשקל החזק.
איגרות חוב – בגזרת אגרות החוב אנו מעריכים שהתשואה הנמוכה כיום באג”ח ממשלתית צפויה להניב הפסדי הון גדולים למשקיעים בהן, ככל שהמח”מ ארוך יותר ההפסדים צפויים להיות מהותיים יותר. פגיעה דומה נוכל לראות להערכתנו באיגרות החוב הנסחרות בתשואה של ממשלתית + עד 2%-3%. הריבית היום באג”ח האמורות נמוכה מהותית מהתשואה לאורך זמן שמשקפת איזון באותם הנכסים. להערכתנו הסיכוי לקצור רווחים של כ-2% צמוד מדד בזמן שחזרה לשיווי משקל כלכלי מוערכת בהפסדי הון של מעל 10% אינה כדאית. לעומת זאת יש אג”ח קונצרניות טובות אשר נסחרות במרווח גבוה באופן מהותי ממה שהן אמורות להיסחר ובעת העלייה בתשואת אג”ח ממשלתי במקביל לעלייה בביטחון המשקיעים, אותן איגרות חוב, להערכתנו, יעניקו למשקיעים בהם רווחי הון נאים כגון פטרוכימיים אג”ח ב’, כלכלית אג”ח, פלאזה סנטרס אג”ח ב’ וכיוצא בזה.
לסיכום: מעריכים שהבורסה המנייתית האמריקאית תעלה מהותית יותר מהבורסה הישראלית כאשר מניות ספציפיות שם, בעיקר בתחום הפיננסי, צפויות להציג עליות חדות. במקביל המשקיעים באג”ח ממשלתיות כמקום מפלט, יאלצו לחוות הפסדי הון, והמשקיעים בקונצרניות עם מרווחים גבוהים ייהנו מרווחי הון נאים. התחזית הינה להערכת מנהל ההשקעות החיצוני בהתאם לנתונים וניתוחים כלכליים”.
אמיר אדיבי, גולד:“שנת 2012 נפתחה בתנאים הרבה פחות נוחים מ-2013 ,עם הרבה חששות חובקי עולם. בסופו של דבר, המגמה הייתה חיובית (למרות רכבת ההרים שחווינו), גם בשוק המניות וגם בשוק האג”ח.
לדעתנו, המגמה החיובית השנה תמשיך למרות שזו תהיה שנה אזרחית מאתגרת, בייחוד בחלק הסולידי. הריבית הנמוכה והמצב המשתפר הביאו לרווחי הון נאים ולכן יכולת השחזור של התשואות באג”ח תהיה לא קלה. בחלק הקונצרני ניתן להאריך מח”מ באג”חים האיכותיות ובחלק הממשלתי לשהות במח”מ בינוני אך עם היד על הדופק. קשה להעריך איזו ממשלה תורכב ומה יהיו הגזירות החדשות, אבל להערכתנו, מאחר וברוב הסיכויים תצמצם הממשלה את הוצאותיה בגלל הגירעון, ייתכן ונראה “פיצוי” בדרך של הורדת ריבית, שאף בתרחיש קיצון יכולה לרדת עד ל-1%. לכן, סביר להניח כי עוד נראה רווחי הון באג”ח ממשלתי בטווח בינוני/ארוך. מצב זה יתמוך להערכתנו גם בדולר, שיפצה על צמצום הוצאות הממשלה בנתוני הייצוא, אותו ניתן לשלב בזהירות ובצורה מושכלת בחלק הלא מנייתי.
תשואות החסר של הבורסה המקומית בשנתיים האחרונות,”המפגש עם תמלוגי הגז” בסביבות מאי/יוני ורמות המכפילים הנוחים בה יביאו להערכתנו לתשואה עודפת על פני שווקים אחרים במדינות המפותחות. כמובן שיש להתייחס לאתגרים העתידיים מהבחירות הקרבות דרך גירעון הממשלה וכלה במצב הגיאו-פוליטי המורכב באיזור בכלל ובישראל בפרט.
הריבית הנמוכה מגדילה את האטרקטיביות של השקעה באפיק המנייתי, ולכן אנחנו סבורים, שמגמת הגדלת רכיב זה באופן כללי תמשך.
אנחנו עדים לאחרונה לשיפור בנתונים ואינדיקטורים כלכליים בעולם, בייחוד בארה”ב ובסין, לצד מאמץ גובר ובלתי מתפשר של קברניטי עולם לייצב את הכלכלה ולהעבירה לפסי צמיחה. צריך לזכור, ש”הררי המזומנים” שממתינים היום בצד ומשמשים “כחומר בערה לצמיחה” בעתיד, “יישפכו” לשוק עם העלייה ברמת הוודאות והביטחון, ויביאו לעלייה אמיתית וגבוהה גם בשווקי ההון וגם בהשקעות הישירות והריאליות.
מאחר ותיק השקעות נבנה בהסתכלות ארוכת טווח,אין לנסות לתזמן את השוק השנה למרות מורכבות האתגרים,אלא להתאימו בצורה נכונה ללקוח בהתאם לאופק ההשקעה, מצבו הפיננסי ואופיו ולהרגילו לחשוב במונחים של השקעה ארוכה ולא “אינסטנט” (דבר שלרוב אינו קיים בישראל).
בתרחיש חיובי עשוי להגיע לדעתנו מדד המעוף לרף ה-1450 נקודות. הבורסה הסינית והברזילאית הינם אטרקטיביים אף הם”.
GOLD בית השקעות
בית ההשקעות “גולד ניהול פיננסי בע”מ” הינו בוטיק השקעות המתמחה בניהול כסף נזיל תוך התחשבות בכל “העוגה הפיננסית” וצרכי הטווח הקצר והארוך של לקוחותיו.
בית ההשקעות מאופיין ברמת שקיפות,שירות ומקצועיות גבוהים ביותר.
שנת הקמה: 2004
מיקום בארץ: ראשון לציון
בעלי תפקידים מרכזיים:
אמיר אדיבי – מנכ”ל שותף – בעל תואר ראשון בכלכלה ומנהל עסקים, בעל וותק של 15 שנים בשוק ההון. מנהל בכיר ומוערך, שבין היתר פיתח מערך של NETWOTKING בתחומים שונים של עסקים בתחומי הנדל”ן, יזמות וייעוץ כלכלי.
ישראל מורגנשטרן – יו”ר וועדת השקעות ב-GOLD, יועץ השקעות ומרצה בכיר במרכז להשכלה פיננסית מבית “מטריקס” והמי”ל. בעל וותק של למעלה מ-10 שנים בשוק ההון.
אודליה אשר – אקדמאית בעלת וותק של 9 שנים בניהול תיק השקעות, בק אופיס ועבודה מול הרשות לני”ע. משמשת “כקצינת ציות” ורגולציה בחברה.
כמה כסף מנהלים ובאיזה אפיקים
כמה עשרות מיליוני שקלים בעיקר בניהול תיקים מסורתי בתמהילי תיק משתנים. לאחרונה נחתמו הסכמים לניהול קרנות נאמנות (תחילה קרן גמישה) והסכם לניהול IRA פעילות זו תחל בתחילת פברואר 2013.
התמחות עיקרית:
התמחותנו העיקרית הינה בשילוב השקעות ספקולטיביות בארץ ובחו”ל בשילוב השקעות סולידיות וניתוח עמוק של אג”ח קונצרניות ופיזורן בתיק ההשקעות.
תטא1
שנת הקמה: 2001
מיקום בארץ: ירושלים
בעלי תפקידים מרכזיים:
מנכ”ל- בועז אילוןמנהל תיקים- אבירם ברדוגו
סהר דמרי– מבצע אסטרטגיות מסחר
הדס בן דב– משווקת השקעות.
כמה כסף מנהלים ובאיזה אפיקים:
מנהלים כ-90 מליון שקל בקרנות ובניהול תיקים.
התמחות עיקרית:
השקעות שמטרתן להרוויח בכל מצב שוק
KZI ניהול השקעות
KZI הינו בוטיק השקעות ממוקד מחקר ע”ב השקעות ערך ומנוהל מאז ע”י רו”ח ארז זלצמן.
שנת הקמה: 2005
מיקום בארץ: הרצליה
בעלי תפקידים מרכזיים:
רו”ח ארז זלצמן – מנכ”ל ומנהל סיכונים.
כפיר פדר – מנהל פרויקטים.
כמה כסף מנהלים ובאיזה אפיקים:
אנו מנהלים פחות מחצי מיליארד שקל בתיקי השקעות ובניהול השקעות חיצוני של 3 קרנות נאמנות, תחת מודלים קרנות נאמנות בע”מ.
התמחות עיקרית:
ניהול תיקי השקעות וניהול השקעות חיצוני של 3 קרנות נאמנות של מודלים קרנות נאמנות בע”מ.
TopAlpha
טופ אלפא ניהול תיקי השקעות בע”מ הינה חלק מקבוצת טופ אלפא קפיטל העוסקת בתחום ההשקעות הפיננסיות, הבנקאות להשקעות, ובנדל”ן מניב בארה”ב.
החברה מונה כ-10 עובדים ומנהלת כספים עבור לקוחותיה במספר מוצרים ביניהם: תיקי השקעות מנוהלים, קרנות נאמנות בהוסטינג, קרנות השתלמות וקופ”ג בשיטת ה- IRA
שנת הקמה: 2007
מיקום בארץ: בני ברק, מגדלי בסר
בעלי תפקידים מרכזיים:
שותף ומנכ”ל: בועז צליח, רו”ח ומנהל תיקים בעל ותק של מעל 10 שנים בשוק ההון.
שותף ואנליסט ראשי: דניאל מגן, רו”ח, פיננסייר, כלכלן ורו”ח מוערך, בעל ותק של מעל 15 שנים בשוק ההון, לרבות שירותי בנקאות השקעות, יעוץ כלכלי, ליווי חברות והשקעות בחברות פרטיות וציבוריות לפרקי זמן ממושכים.
התמחות עיקרית:
החברה מתמחה באיתור הזדמנויות בתחום המניות, הנגזרים והחוב הקונצרני מתוך מטרה להשיא את האלפא ללקוחותיה (מתוך מטרה זאת, שהאלפא תהיה ב”טופ” נבחר שם החברה) תוך שמירה על רמת סיכון סבירה.
AlphaPlatinum
שנת הקמה: 2006
מיקום בארץ: רמת גן
בעלי תפקידים מרכזיים:
עמי סגל – בעלים: בעל תארים אקדמיים בניהול, כלכלה ומנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב וניו-יורק. בעל ניסיון ניהולי רב בישראל ובחו”ל. בשנת 1993 הקים את קב’ פורום בישראל ועומד בראשה מאז.
ערן נוטע – מנכ”ל: פעיל בשוק ההון משנת 1995. מנכ”ל ובעלים “פלטינום מ.ט.נ. ניהול השקעות בע”מ מינואר 2007.
שלמה מעוז – כלכלן ראשי: מרצה בתחומי כלכלה ופיננסים במסגרות שונות. מכהן כדירקטור ב-15 חברות ציבוריות. שימש כעשר שנים בתפקיד הכלכלן הראשי ב”אקסלנס נשואה”.
שלמה מרציאנו – סמנכ”ל שיווק: פעיל בשוק ההון כ-10 שנים. מרצה בתחום הכלכלה והפסיכו פיננסים, ובניתוח טכני.
רן שחר – סמנכ”ל השקעות: פעיל בשוק ההון הישראל והאמריקאי מעל 20 שנים. כיהן בעבר כסמנכ”ל שיווק וחבר הנהלה באקסלנס, ומילא תפקיד סמנכ”ל בחברת אנליסט שירותי בורסה.
כמה כסף מנהלים:
1.2 מיליארד שקל