
כלי רכב חשמליים הם ללא ספק אחת המהפכות החשובות ביותר של העשורים האחרונים. יש לה השפעות עצומות – פיננסיות וסביבתיות, ולא פלא שהיום כמעט כל קרן הון סיכון וקרנות הון פרטיות שקיימות בחוץ מחפשות הזדמנויות איכותיות להשתלב בתחום הזה – בינה מלאכותית, רובוטיקה, סנסורים, תקשורת לוויינית והאינטרנט של הדברים – כולם בסופו של דבר ייקחו חלק בייצור ותפעול של רכב חשמלי.
בתמונה : תחזית מכירות של רכבים חשמליים בארה”ב ובעולם. צפי לצמיחה של מעל 1000% משנת 2015 עד 2035.
נכון לעכשיו חברת טסלה היא הוותיקה ביותר בתחום. ולמרות הסקאנדלים המרובים סביב מייסד ומנכ”ל החברה אלון מאסק, נראה שמבחינה פיננסית החברה מתחילה לתפוס את הגל. החברה הונפקה ב-2010 , ומאז הציגה ביצועים אדירים של מאות אחוזים על אף הקושי הגדול להציג תזרים מזומנים חיובי.
למרות קצב שריפת המזומנים וחוסר יכולת לעמוד בציפיות ולהפוך לרווחית במהלך השנים האחרונות, היא שמרה על נתוני צמיחה אדירים בהכנסות החברה ממכירות רכבים ברחבי העולם, צמיחה של מעל 500% במכירות משנת 2013.
בתמונה : הצמיחה במכירות החברה משנת 2013 עד 2017 והצפי קדימה
בשנה שעברה טסלה הציגה הפסד שנתי, אך השנה עשויה להיות שנת המפנה של החברה. לפי התחזיות, בשנה הבאה החברה תעבור לרווח על בסיס שנתי, בעוד הרווחיות צפויה לצמוח בקצב משמעותי בשנים הקרובות.
בתמונה : הערכות האנליסטים לרווח השנתי של טסלה בשנים הקרובות. ניתן לראות את המעבר מהפסד לרווח בשנת 2019.
בשני הרבעונים האחרונים הדוחות שיקפו תוצאות חיוביות שגברו על התחזית, כאשר בפעם הראשונה מאז הנפקתה טסלה סגרה רבעון רווחי. ההכנסות ברבעון האחרון גדלו במעל 100% ביחס לרבעון המקביל בשנה שעברה. עם זאת, בדיווח האחרון עדכן אלון מאסק כי הרבעון הראשון של השנה עשוי להינעל בהפסד בסופו של דבר, והדיווח שלח את מניות החברה לירידות.
טסלה היא אמנם לא רק חברת רכב, אלא גם חברת אנרגיה המייצרת מטענים וסוללות ליתיום-יון שאוגרות את החשמל הנדרש להנעת רכבים באמצעות אנרגיית השמש. ממדיו של השוק הזה עצומים אך גם במכירת רכבים חשמליים החברה שולטת כרגע ביד רמה באמצעות מודל 3 שצבר תאוצה בשנה האחרונה.
בתמונה: תפוקת דגמי מודל S\X ומודל 3 משנת 2015 עד סוף 2018
מתחילת 2017 החברה סיפקה מעל 210 אלף רכבים מדגם מודל 3 ללקוחות בקצב תפוקה העומד נכון להיום על כ-5,000 רכבים לשבוע (לפי בלומברג).
הדגם Model 3 של החברה כאמור הוא דגם בטווח מחירים זול יותר מאשר דגמי X ו-S (כ-40 אלף דולרים מול 80 אלף דולרים) תרם רבות לקצב הצמיחה במכירות החברה ברחבי העולם שזינק באופן מרשים וכמובן לעובדה שנכון לעכשיו טסלה שולטת במכירת רכבים חשמליים בארה”ב באמצעות המודל שמאפשר רכישת רכב חשמלי במחיר נמוך יותר (לא ל’עשירים בלבד’) . בסוף פברואר, הודיעה החברה על גרסה חדשה וזולה יותר למודל 3 בטווח של 25-35 אלף דולרים אך כאמור מניות החברה נפלו בעקבות הדיווח לאור ההודעה שבניגוד לצפי הקודם, הרבעון הקרוב לא יהיה רווחי.
בתמונה: מכירת הרכבים החשמליים ע”י החברה משנת 2015
טסלה היא אמנם יצרנית הרכבים החשמליים (הטהורה) הגדולה ביותר, אך לאחרונה דווקא חברות סיניות, קטנות יותר, עושה שמות. מדובר בחברת Nio Inc וחברת Kandi Technologies שעלו עשרות אחוזים בשבועות האחרונים. אך לפני כן, צריך להבין מדוע קיים פוטנציאל גדול שדווקא יצרנית רכב סינית תהיה זו שתשלוט בשוק הזה בסופו של דבר (או תהיה השחקנית העיקרית בו).
השוק הסיני הוא הגדול ביותר בעולם לגידול מהיר עבור אנרגיה מתחדשת לכלי רכב. מכירות כלי רכב המונעים מאנרגיה מתחדשת בסין עלו ב -61.7% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד ל -1.256 מיליון יחידות ב -2018, כך על פי נתוני המכירות של איגוד יצרני הרכב (CAAM) בסין. כמו כן, מכירות כלי רכב חשמליים בסין בשנים האחרונות גבוהים משמעותית מהמספרים בארה”ב ובשאר העולם :
אחת הסיבות העיקריות היא התמיכה והסבסוד של הממשל הסיני לחברות המייצרות רכבים חשמליים כחלק מניסיון הממשל להתקבל באור חיובי יותר מול דעת הקהל העולמית בנושא איכות הסביבה אותו היא הזניחה בהיותה אחת ממזהמות האוויר המזיקות ביותר בעולם. מעבר לכלי רכב חשמליים במדינה עשוי להשפיע באופן משמעותי על רמת זיהום האוויר ואיכות החיים במדינה. עם זאת, סבסוד רכבים חשמליים וסוללות חשמליות משליכה הוצאות כבדות על הממשל. בנוסף, הליך הייצור בסין זול יותר, והתפוקה גבוהה יותר, יתרון עבור יצרניות הרכב הסיניות על פני האמריקאיות.
בחודש ספטמבר האחרון, חברת NIO הסינית הונפקה בבורסה האמריקאית. זוהי חברת יצרניות הרכבים החשמליים (הטהורה) הסינית השנייה שנרשמה למסחר בבורסה האמריקאית, אחרי חברת Kandi הסינית שעשתה זאת בשנת 2012. יש לציין ש-Kandi הוקמה ב-2002, אך שינתה את שמה והחלה לעסוק בפיתוח רכבים חשמליים רק ב-2012. היא מחזיקה ב-50 אחוז מחברת Kandi jv שמייצרת את הרכבים החשמליים (ה-50% הנותרים בידי גילי אחזקות). חברת Kandi עצמה היא יצרנית סוללות ציוד ורכבים חשמליים.
בתוכנית “60 דקות” שמשודרת בערוץ CBS תיארו את החברה כ’רוצחת של טסלה’ , אך עושה רושם שדווקא חברת Kandi נמצאת בדרך הבטוחה יותר לקטוף את הכתר. הטבלה הבאה מתארת את הסיפור הפיננסי של 7 חברות הרכבים החשמליים (הטהורות) הגדולות ביותר בסין:
נכון להיום, Nio היא השנייה אחרי Kandi בכמות הרכבים שמכרה בשנת 2018 ובכלל. למען האמת, Kandi מכרה עד סוף שנת 2018 כמעט 80 אלף רכבים חשמליים (פי 7 מהשנייה בגודלה, Nio), כאשר בשנת 2018 בלבד מכרה מעל 12,000 רכבים. לעומתה, חברת Nio שהחלה את דרכה בשנת 2014 והונפקה לא מזמן, החלה למכור רכבים רק ב-2018 ובסך הכל מכרה כ-11,400 רכבים חשמליים. היא מחזיקה ב-6 דגמים המאושרים למכירה בעוד Nio מחזיקה ב-2 דגמים בלבד.
בתמונה: מכירת רכבים חשמליים ע”י קנדי משנת 2010
הטבלה מתארת הבדל משמעותי נוסף בין שני החברות, ובכלל בין חברת Kandi לשאר חברות הרכבים החשמליים הסיניות – העובדה שKandi לא גייסה כלל כספים בשלבי גיוס מוקדמים מקרנות הון פרטיות מציבה אותה בראש הרשימה (החברה רכשה שלד בורסאי ובכך החלה להיסחר בבורסה) למה זה חשוב? מכיוון שהיא אינה חייבת כספים לאף קרן ולאף חברה או קרן אין בעלות בה. כמו כן, מאחר ואף בנק השקעות לא עומד מאחורי ההנפקה, הסיקורים של האנליסטים על החברה פשוט לא מגיעים. זה עשוי להשתנות דרמטית ברגע שההנפקה של Kandi JV תתרחש. אם ההנפקה של Nio הוערכה ב-4.5 מיליארד דולר והובלה ע”י גולדמן זאקס ומורגן סטנלי,סביר להניח שמדובר בהנפקה גדולה שתציף הרבה מאוד ערך למשקיעים.
פרט חשוב נוסף שיש לציין, והוא אולי אחד הפרטים החשובים ביותר, הוא טווח המחירים בהן החברה מציעה את דגמי הרכבים החשמליים שלה ללקוחות.
לעומת טסלה וניו, קנדי מאפשרת רכב חשמלי במחיר סולידי לכל אזרח ממוצע (12-27 אלף דולרים).
ׁדגמי המיני – מפלצות בע”מ
שנת 2019 יכולה להיות השנה של Kandi. לאחרונה דווח על כך שהחברה קיבלה את הרישיונות הנדרשים על מנת למכור 2 דגמים של רכבים חשמליים בארה”ב – מהלך שפותח לה דלת לקבלת תזרים עצום. מניות החברה עלו בעוצמה בעקבות הדיווח. זהו עדכון חשוב ביותר בהמשך לסבסוד בשווי 7,500 דולר לרכב שאושר לה באוקטובר האחרון ע”י הממשל האמריקאי, ובכך תהיה החברה הסינית הראשונה למכור רכבים חשמליים בארצות הברית:
קנדי צפויה להביא את הבשורה לאמריקה ולאפשר לאזרחים אמריקאים שרוצים לחסוך בצריכת הדלק לרכוש מכונית חשמלית טהורה במחיר נוח לכל כיס – בשונה מטסלה שכרגע מוכרת את הדגמים שלה במחירים גבוהים כך שגם האמריקאים שאוהבים את החברה לא יכולים להרשות לעצמם. היא כבר הוכיחה את מסוגלותה לייצר ולספק רכבים חשמליים והיא מספקת מגוון דגמים.
כל המרכיבים הנ”ל – בשילוב סך המניות הצפות הנמוך של החברה שעומד על מתחת ל-50 מיליון מניות ואחוז השורט הגבוה (מעל 15%) כשמנגד שווי השוק של החברה היום נמוך מחצי מיליארד דולרים (!) עשוי לשלוח את החברה לרקיע.
גולד ניהול פיננסי
——-
אין באמור בפוסט משום ייעוץ או שיווק השקעות ואין בו בכדי להיות תחליף לייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.