קופות הגמל האישיות וקרנות ההשתלמויות האישיות נכנסו לשוק המקומי בהמשך למשבר בשווקים הפיננסים שפרץ בסוף 2008. אז, על רקע ההפסדים שנערמו בקופות הגמל המנוהלות על ידי הגופים המוסדיים, עלתה שוב האלטרנטיבה של ניהול הכספים באופן אישי, בעיקר בזכות יכולת השליטה של המשקיע, עלויות הניהול הנמוכות והשקיפות המלאה של הנכסים המנוהלים.
קופת גמל בניהול אישי היא קופת גמל לכל דבר ועניין רק שהכספים הצבורים בה אינם מנוהלים יחד עם עמיתים אחרים ככסף משותף , אלא מנוהלים ע"י החוסך עצמו או מנהלי התיקים מטעמו.
עם מעבר לניהול אישי, את תקנון הקופה הכללי יחליף הסכם אישי בין החברה המנהלת (במקרה זה , IRA ישראל) ובין העמית. במקרה בו העמית בחר כי את ההשקעות ינהל מנהל תיקים אזי גם מנהל התיקים הינו צד להסכם זה.
בעולם זהו מקובל בעל היקף פעילות גדול (ונתחי שוק משמעותיים ביחס להיקף תעשיית החיסכון בכלל). שם יש לא מעטים שמנהלים קופת גמל אישית וקרן השתלמות אישית (Individual Retirement Account – IRA). הרעיון שמאחורי הניהול האישי הוא כאמור לתת לחוסך בקופה את המושכות ואת הניהול – זה לא אומר שהוא זה שמנהל בשוטף את הקרן, אבל הוא זה שקובע את אופי ההשקעה , במה להשקיע, מתי להשקיע, איך להשקיע וכו'.
זאת דרך אחת, אבל יש דרך נוספת בקופות הגמל האישיות – החוסך יכול לבחור במנהל תיקים שיעשה לו את השירות של ניהול ההשקעות ונראה שבארץ זה מקובל יותר. בעולם שתי הגישות מקובלות – גם ניהול עצמי לחלוטין וגם ניהול הקופה דרך מנהל תיקים, כאשר המדינות שבהם הקופות האישיות הן הפופולריות ביותר הן ארה"ב ובריטניה שהיו הראשונות לאמץ את החיסכון לטווח ארוך / חיסכון פנסיוני דרך IRA.
יתרון חשוב נוסף הוא שקופות הגמל וקרנות ההשתלמות בניהול אישי, בדומה לכל קופת גמל או אפיק פנסיוני אחר, זוכות להטבות מס מלאות – זיכוי וניכוי במס. בניהול האישי דרך קופות/קרנות יש יתרון מיסוי נוסף – השימוש במכשירים אלו יכול לשמש כלי לדחיית מס על רווחים בשוק ההון.
בשונה מקופת גמל רגילה, בקופה האישית ניתן להחזיק רק בניירות ערך סחירים כרי מניות, אגרות חוב, תעודות סל וקרנות סל. לא ניתן להשקיע במוצרים מובנים/ פיקדונות מובנים.
מהי קופת גמל רגילה?
קופת גמל היא מכשיר חיסכון לטווח בינוני \ ארוך. השקעות העמיתים בקרן מנוהלות ביחד ככסף משותף. לכל עמית בקופת הגמל חשבון נפרד בו נרשמות זכויותיו : הפקדותיו , משיכותיו , הרווח הצבור (או ההפסד) על השקעתו, ודמי הניהול הנגבים מחשבונו.
כספי קופת הגמל מושקעים בהשקעות לפי החוק. התשואה מחולקת בין עמיתי הקופה באופן יחסי לחלקם בנכסי הקופה וזאת על פי תקנון הקופה.
קופות גמל וקרנות השתלמות, רק נזכיר, הם מכשירי השקעה "מאותה המשפחה", אם כי קיימים הבדלים גדולים – קופות גמל הפכו בשנים האחרונות למוצר השקעה לטווח ארוך/ לפנסיה (למעט קופות גמל להשקעה שההשקעה בהן נזילה), ואילו קרנות השתלמות הן מכשיר השקעה עם יתרונות רבים מאוד, לרבות – אפשרות להנזיל את ההשקעה אחרי 6 שנים – זו בעצם השקעה עם יתרונות של השקעה לטווח ארוך (מיסוי, הפרשות של המעביד ועוד), אבל עם אפשרות לפרוע את הקרן אחרי תקופה סבירה של 6 שנים.
אילו כספים יכולים להיכנס לניהול אישי?
- כל קרנות ההשתלמות הקיימות עומדות בקריטריונים לכניסה לניהול אישי. כל זאת, עד תקרה של 5.2 מיליון שקלים. אין הבדל בקרנות במעמד עצמאי או שכיר וללא תלות בותק. לבעלי קרן השתלמות רגילה, שהיתרה שלה עולה על התקרה – על מנת להסב אותה לניהול אישי, אין צורך למשוך את הסכומים העודפים מעבר לתקרה (ובלבד שהופקדו לפני 29.06.17), אך לא יתאפשרו הפקדות נוספות לקרן השתלמות בניהול אישי.
- כספי תגמולים נזילים שהופקדו עד ליום 31.12.2005 בקופת גמל של עמית במעמד עצמאי וחלפו לפחות 15 שנים ממועד ההפקדה הראשון לקופה – וללא הגבלת סכום.
- כספים שהופקדו עד ליום 31.12.2007 בקופות גמל עצמאיות או שכירות, והחל מגיל 60.
- כספי תיקון 190 לפקודת מס ההכנסה – הן בהפקדה ישירה לקופה בניהול אישי והן בניוד מקופה שעברה תיקון 190 במסלול השקעה רגיל. במועד פתיחת הקופה תחת קטגוריה זו, יש להוכיח קבלת קצבת זקנה בגובה הקצבה המזערית (4,418 ברוטו נכון לשנת 2018), או שיש לו צבירה למטרות קצבה בסכום שלא יפחת מ- 1.3 מיליון ₪.
- כספי מוטבים – ניוד ישירות מקופת עמית שנפטר או מקופה על שם המוטב.
- כספי פיצויים שעברו התחשבנות מס.
- עמיתים משרתי קבע , סוהרים ושוטרים.
לסיכום, היתרונות בולטים בניהול אישי (IRA) של קופות גמל והשתלמות:
- בחירה אישית: אתם קובעים באופן אישי את תמהיל ההשקעות של כספי הקופה. ניתן לקבוע את דירוג האג"ח, תמהיל בין ישראל לחו"ל, סוג המניות ועוד.
- גמישות ושליטה בניהול הכסף: בקופות גמל שאינן מנוהלות בניהול אישי, העמית יכול לבצע מעבר בין מסלולי השקעה, אולם מהלך כזה יימשך עד שלושה ימי עסקים. בקופות גמל ב-IRA לעומת זאת, שינויים בהרכב ההשקעות בתיק, יתבצעו על ידי העמית או על ידי מנהל התיקים, בלוח זמנים שייקבע על ידי העמית עצמו (או מי מטעמו) או בכל זמן אחר תוך היוועצות עם מנהל התיקים.
- שקיפות: בניהול אישי, המוצר שקוף לחלוטין ברמה יומית, הן מבחינת מבנה תיק ההשקעות והן מבחינת התשואה המושגת.
- הטבות מס: כספים המועברים מקופת גמל רגילה לקופת גמל בניהול אישי, שומרים על הטבות המס הגלומות בהם. גם לכספים פנויים המופקדים לראשונה לקופת גמל בניהול אישי יש תנאי מיסוי מועדפים.
- ראייה כוללת: הניהול האישי מאפשר להרכיב את תיק ההשקעות תוך נקודת מבט רוחבית של כלל הנכסים שלכם. בין השאר, ניתן לבצע אופטימיזציה של מס ולקבל החלטות אסטרטגיות התפורות להיקף ואופי הנכסים שלרשותכם.
- אפשרות להתחרט: אם בחרתם לפעול בניהול אישי, שמורה לכם הזכות להתחרט ולחזור לכל קופת גמל, תוך מימוש הנכסים המנוהלים בתיק למזומן והעברתם לקופת גמל רגילה תוך שמירה על וותק הכספים.